21.századi boszorkány

13 alapelv / 2.

2.alapelv: Szeresd és becsüld önmagadat, de ne gondold, hogy bárkinél is több, vagy jobb vagy, mint ahogyan azt sem, hogy kevesebb, vagy rosszabb vagy.

.
Milyen egyszerű és evidens ez az állítás, s mégis mennyire nehéz és bonyolult.

.
Kezdjük az első felével: „Szeresd és becsüld önmagadat”. Mit jelent ez? Szeretni úgy lehet, ha képessé válunk arra, hogy elfogadjuk a szeretetünk „tárgyát” olyannak, amilyen. Jelen esetben saját magunkat kell elfogadnunk úgy, ahogy éppen van. Miért „éppen”? Mert folyamatosan változik. Tehát akkor szeretjük magunkat, ha minden pillanatban el tudjuk fogadni annak, aki. Akkor is, ha nem vagyunk vele teljesen megelégedve, ha nem olyanok vagyunk, ha nem úgy teszünk, ahogyan azt elvárnánk magunktól.
.
Ugyanakkor becsülnünk is kell önmagunkat annyira, hogy a szeretetünk, ill. elfogadásunk mellett igényeljük magunktól az elvárásaink szerinti minőséget. Azaz, ha valami bennünk nem a legnagyszerűbb elképzeléseink szerint való, akkor szándékozzunk megváltoztatni azt. Nem azért, mert nem szeretjük úgy, ahogyan van! Azért akarjunk változtatni, mert az újabb elképzelésünk szerint már másmilyennek szándékozunk megnyilvánulni.
.
Aki szereti és becsüli önmagát, az szeretettel fordul minden jó és rossz tulajdonsága felé, elfogadja azokat mindamellett, hogy esetlegesen szándékozik bizonyos részein változtatni annak érdekében, hogy mindig az önmagáról alkotott legnagyszerűbb elképzelésének megfelelően nyilvánuljon meg.
.
Ha idáig sikerült eljutnod, akkor már azt is tudni fogod, hogy nem vagy se több se jobb másoknál, csak más. Lehet szebb a szemed, lehet csinosabb az alakod, lehetsz tanultabb, lehetsz ügyesebb, de mindez kevés ahhoz, hogy különb légy bárkinél. Ennek oka, hogy a végső valóságunkban mindnyájan egy vagyunk, ugyanaz a lényegünk, csak másként nyilvánulunk meg. Aki tehát jobbnak, vagy akár rosszabbnak hiszi magát a másik embernél, az vajmi keveset sejt önnön lényegéről, ami persze szintén nem lehet ok arra, hogy emiatt alacsonyabb rendűnek lásd másnál.

Be Sociable, Share!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.