21.századi boszorkány

Mitől hihető valami?

Mostanában “Sabrina, a tini boszorkány” sorozat epizódjaival kapcsolódom ki. De mint ahogyan minden az életben, még az ilyen habkönnyű kis mese is lehet gondolatokat ébresztő.

Többek között felmerült bennem a kérdés, hogy vajon miért van az, hogy az engem kérdezők oly sokszor tudakozódnak olyasmi iránt, amit a “Bűbájos boszorkák” vagy a “Harry Potter” filmek alapján igaznak hisznek, de még soha, senki nem kérdezett az alapján, amit a Sabrinában látott. Az előző két film/sorozat hihetőbb, mint a “Sabrina a tini boszorkány”? Azért tűnik utóbbi hihetetlenebbnek, mint a többi, mert nem ölnek meg benne senkit, s a leggonoszabb benne talán Salem, akit azért ítéltek 100 év macskalétre, mert világuralomra tört?

Ha bárkit megkérdeznénk, biztosan azt mondaná, hogy

“Romlott ez a világ, annyi benne a fájdalom, a harc, s a sok szörnyűség. Olyan jó lenne, ha minden megszépülne, az emberek jók lennének, szeretet uralná a világot, stb.”

Ugyanakkor pedig az olyan filmek, amikben nincs kellő mennyiségű gonosz, teljes érdektelenségbe vesznek. Ha a legrosszabb amit tesznek, csak olyan minőségű és mértékű, mint az az alábbi filmrészletben látható, akkor az már nem is hihető.

Ami kedves és megmosolyogtat, az butaság? Nevetséges? Csak mese? Az bezzeg hihető, hogy valaki pálcával rámutatva és Avada Kedavrát kiabálva megöl bárkit? Sőt, ha elég harc van akkor még a teleportálás is valódinak tűnhet? Mert bizony ilyesmire is rákérdeztek nálam már többen. Mint ahogyan kerestek nálam már többek között egyszarvú szőrt, és sárkányszívizomhúrral töltött varázspálcát is. (És ez nem vicc!)

Szóval, érdekes az emberi természet!

Neked mi a véleményed róla?

Be Sociable, Share!

8 thoughts on “Mitől hihető valami?

 1. btw: ha már a filmeknél tartunk amikből “tanulni” is lehet. Az egyik legfontosabb alkotásról nem értem miért nem esett egyetlen szó sem.
  Supernatural (Odaát)
  Amerikában szeptemberben már a 7. évadot kezdik vetiteni.
  Hazánkban sikerült eljutni a második évadig..

 2. olyan jol tudtok varázsolni ugy irigylek titeket de jo nektek bárcsak én is ilyen jo lennék

  1. Kedves Ramona!
   Attól, hogy jártasak vagyunk a boszorkányos/varázslós sorozatokban és filmekben, még nem biztos, hogy tudunk varázsolni. 🙂

 3. Kedves Susi!
  Igen, a blogodat is olvasgatom néha… 🙂
  Valószínűleg tényleg arról van szó, hogy a Szabrina nem trendi. Jó pár évvel ezelőtt láttam belőle pár rászt, szerintem aranyos egyébként. De talán pont ez az “aranyosság” is közreszól abban, hogy nem veszik annyira komolyan. Azt gondolom, hogy mikor a Szabrina trendi volt, akkor még okosabbak voltak az emberek/gyerekek és jobban tudták a különbséget valóság és mese között.
  Szeretettel: Berkenyee

 4. Kedves Susi!
  Szerintem itt arról van szó, hogy a Sabrina már kevésbé divatos, mint a Harry Potter vagy akár a Bűbájos boszorkák. illetve talán kevesebbeket köt le, illetve azzal is teljesen egyetértek, amit Moni írt, miszerint vígjáték, és más hatással van a nézőkre, mint egy “komolyabb” film, vagy sorozat. Egyébként, szerintem sokaknak a “boszorkányosdi” csupán divathóbort, főleg azoknak, akik nem találják helyüket a világban, és szeretnének valamihez ragaszkodni, valamiben hinni…

 5. Nem tudom, miért gondolják az emberek kevésbé hihetőnek a Sabrinát, mint a Halliwell-lányokat, vagy például Harry Pottert. Mindegyikben vannak elgondolkodtató mondatok, mozzanatok, de egyiket sem szabad túl komolyan venni, ugyanis a nézők szórakoztatását tűzték ki a zászlójukra, nem a hiteles ismeretterjesztést. 🙂
  Egyébként szerintem filmek közül az Átkozott boszorkák a legaranyosabb az összes közül, de a szoros második helyen tanyázik a francia Boszorkányszerelem. 🙂

 6. Kedves Susi,
  Bár én évek óta nem nézek tv-t, de a korábbi emlékeim alapján egy kedves, vidám vígjátékszerű sorozat ugrik be. Mivel vígjáték, nevetsz rajta, nem is veszed komolyan. Egyszerűen átsiklasz felette. Általában a képi anyag is jóval ‘egyszerűbb’ egy vígjáték típusú filmben, nincs benne semmi olyan amire azt mondod, hogy ‘tyú, a mindenit!’. Nincsenek látványos trükkök. Ezek pedig sokat nyomnak szerintem.

  szép napot
  moni

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.