21.századi boszorkány

Marketing vagy mágia?

Mivel nem nagyon értek a marketinghez, s sajnos a bosziplaza.hu látogatottsága az idén csökkent, úgy gondoltam, jó lesz, ha kicsit odafigyelek az élet ezen szegmensére is. Ennek köszönhetően tegnap délelőtt a Marketing expón jártam, s meghallgattam Wolf Gábor előadását. A hallottak igen tanulságosak és elgondolkodtatóak voltak a számomra…

Magamra ismertem, amikor azokról a vállalkozókról volt szó, akik azt csinálják, amihez értenek és amit szeretnek, hiszen nálam is ez a helyzet. Aztán újabb fájdalmas felismerés volt, amikor Gábor elmondta, hogy az ilyen – hozzám hasonló – vállalkozók botor módon azt hiszik, hogy azért mert jobbat vagy többet adnak, mint a konkurensük, ettől sikeresebbek is lesznek. Mint megtudtam, az igazság, a jóindulat és az adakozás nem jövedelmező! Nem mintha ezt eddig nem vettem volna észre a pénztárcámon, naiv módon élt bennem a hit, hogy ha a lehető legjobbat adom, akkor az emberek majd megbecsülik ezt, és ha nem is gazdagszom meg belőle, de legalább jó lelkiismerettel abból élhetek meg, amit szeretek csinálni. És most itt állok üres zsebbel, egy döcögőnek is alig nevezhető üzlettel és olyan sötét gondolatokkal, hogy kiárusítom a készleteimet, s befejezem az egészet, mert nem megy tovább…

A meghallgatott előadásnak köszönhetően most már azt is tudom, hogy miért jutottam idáig: az embereknek illúzió kell, s én nem ezt adtam nekik. Mindig is az volt a célom, hogy a hozzám fordulókat úgy segítsem, hogy közben megtanulják, egyedül is képesek elérni, amit akarnak, hogy megismerjék az élet törvényszerűségeit, s ezt használatba véve boldogabban éljenek anélkül, hogy mások segítségére szorulnának. Azaz mestereket neveltem!
A lelkiismeretem tiszta ugyan ettől, sőt, még örömmel is eltölt a tudat, amikor látom, hogy a segítségem által milyen eredményeket érnek el a “tanítványaim”, de ezt még ők se nagyon veszik észre. Ez a nézetem remekül kirajzolódik abból is, ahogyan a varázslatokat csinálom, amiről a http://bosziplaza.com/varazslatok/ olvasható írásból megtudható, hogy “A varázslatokban én magam, csak katalizátorként szerepelek, a lényegi munkát mindenkinek magának kell elvégeznie. Természetesen ehhez minden segítséget megadok, de az igazi varázslatot mindenki maga végzi el! Így biztos lehet abban, hogy valóban azt éri el, amit kíván!”
Ezzel aztán sikeresen elérem, hogy akinek bejön a varázslat, az önmagára lesz büszke, s az a néhány, akinek meg nem, az viszont rám haragszik. Így aztán sokszorosan rosszabbul járok, mint pl. az a közismert “mágus”, aki hatalmas pénzekért azt ígéri, hogy majd ő megvarázsolja a kért dolgot, s ha nem sikerül, akkor még nagyobb pénzért újracsinálja, s sikeresen kimagyarázza, hogy rontás vagy egyéb ok miatt nem sikerült oly jól. Már nem egy ember járt nálam, aki kétszer háromszor is fizetett neki azért, hogy újra megpróbálja, s csak utána jött el ide, hogy vajon tudok-e rajta segíteni.

Szóval jól elrontottam. A nagy igyekezetemben, hogy a lehető legjobbat nyújtsam, végülis csak alig néhány embernek tettem jót. Viszont nagyon sok embernek ártottam azzal, hogy nem vállaltam fel még az apró félrevezetéseket sem annak érdekében, hogy ne kerüljenek a “kóklerek” kezei közé. És még én voltam büszke magamra, hogy milyen “jó vagyok”. Sajnálom.

A tegnapi előadás ráébresztett, hogy így nem folytathatom tovább. Az emberek többségének nem a valódi tudásra van szükségük, hanem az illúzióra, hogy valaki kész megoldást ad a problémáikra. Már csak azt kell eldöntenem, hogy képes vagyok-e ennek érdekében megváltozni és megtanulni az apró kis cseles hazugságokat? Meg tudom-e tenni, hogy lecserélem az ingyenes Varázslatkészítő tanfolyamomat, gagyi varázslatocskákra, majd pénzért kínálni hozzá a segítséget?

Elkeserítően nagy dilemma ez a számomra, de nekem is csak pénzért adnak kenyeret az üzletben…

És persze most mondhatod, hogy miért nem csinálok egy pénzmágiát, s leszek gazdag tőle? Ha jó boszorkány lennék, akkor megtehetném…

Nos, nem.
Nem tehetném meg.
Hiszen még a mesebeli boszorkányok sem tudnak a semmiből valamit csinálni! A pénzgyártás meg amúgy is a Pénzverde dolga!

Egy pénzvarázslat a valóságban arról szól, hogy lehetőségeket vonzunk magunkhoz, amelyeken keresztül a pénz elérkezik hozzánk. Sokan ezért is intenek óvatosságra az ilyen típusú varázslatokkal kapcsolatban, hiszen nem kizárt, hogy valaki pl. így egy szerette halálával jut hozzá a kívánt összeghez. Mint tudjuk, a lottó telitalálat szinte lehetetlen, hiszen rengeteg ember akaratát, vágyát kéne legyűrni hozzá, így marad a munka, egy jó üzlet. Tehát, nekem, mint vállalkozónak, egy jobb marketing.

Már csak az a kérdés, hogy ennyi évnyi kitartó segítőkészség után, van-e még esélyem arra, hogy másképpen csináljam, vagy valóban jobb ha befejezem az egészet. 🙁

Be Sociable, Share!

8 thoughts on “Marketing vagy mágia?

 1. Kedves Susi!

  Már majdnem egy év telt el a bejegyzésed óta, de mégis szeretnék pár gondolatot írni Neked. Először is szerintem ne kell semmilyen marketing gurunak hinni. Tudom, ez így talán nagyképűnek hangzik, de annyi negatívat hallatni, hogy a világ így rossz, úgy nincs pénz, a vállalkozások sorra elbuknak stb… Nos, aki igazán elfogadja, hogy minden belőle indul ki, és mindent a vonzás törvénye irányít, az megérti, hogy csak azért is csinálni kell benne, és ami a legfőbb: hinni benne. Sokaknak nehéz elhinni, hogy az, aki szereti amit csinál jól meg is tud élni belőle…Ezt a hiedelmet mindenképp törölnünk kellene, bár tudom, hogy mennyire belénk tud égni egy-egy ilyen korlátozó gondolat. Talán a legfontosabb az volna, ha arra összpontosítanál, hogy minél több ember talál Rád, akik megértik és ezzel együtt értékelik a szolgáltatásaid színvonalát, a Te és az ő legnagyobb megelégedésükre. Erre szerintem rengeteg technikát tudsz, szóval nem szaporítom a szót:)

  Szeretettel és minden jót kívánva,
  H

  1. Kedves H!

   Köszönöm biztató szavaidat. Hatására most újra elolvastam ezt a régi bejegyzést, s megnyugtatlak, már nem gondolkozom azon, hogy abbahagyom. Nem sokkal az írásom után rádöbbentem, hogy nem tudnám megtenni, így nem is tettem.
   Ha már elég rég óta figyeled a bosziplaza.hu-t, akkor tudod, hogy az idén megújítottam a honlapomat, s jó néhány egyéb újításra is készülök. Többek között tervbe vettem, hogy a sok unszolást most már megfogadom, s ősztől lesznek tanfolyamok is.
   Szóval köszönöm, hogy írtál nekem, ez segíti a lelkesedésemet. 🙂

   Minden jót Neked is: Susi

 2. Kedves Susi,
  Bár még csak most kezdtelek olvasni (a boszi plaza-n is. 🙂 ) engem nagyon megfogott, hogy szíved-lelked beleadod abba amit csinálsz ezért kicsit sziven ütött az elkeseredettség ami ebből a pár sorból sugárzik.

  Az emberek többsége szereti a másikra hárítani a felelősséget, könnyebb a másikat hibáztatni ha vmi nem úgy jön össze ahogy ők szeretnék. Könnyebb a lelküknek hisz ők ‘mindent’ megtettek.

  Nem lehet könnyű dönteni ebben a helyzetben egy olyan embernek mint Te vagy. Én a helyedben biztos úgy érezném, hogy ha nem úgy csinálom a dolgokat ahogy a szivem diktálja, elvész a lelkem egy része. De ahogy írtad neked is pénzért adnak kenyeret.

  De légy optimista! 🙂 Megtalálod az arany középutat.
  Szurkolok. 🙂
  moni

  1. Kedves Moni!

   Köszönöm kedves szavaidat és azt, hogy drukkolsz nekem. Mióta ezt a bejegyzést írtam, eltelt néhány hónap, de a dolgok mit sem változtak. Illetve… már több mint egy hónapja egy új bosziplaza honlapon dolgozom, ami sokkal szebb lesz mint a mostani. Azaz, ezzel úgy döntöttem, hogy bosziplaza marad, legfeljebb maga az üzlet szűnik meg, ha el kell költöznöm a jelenlegi otthonomból, ahol a lakásomhoz tartozik az üzlethelyiség és így nincsen költségem rá. De ezt majd a jövő megoldja. 🙂

   Minden jót: Susi

 3. Még elfejtettem valamit.Amikor ezt írtam:Ez nagy hiba, hiszen ha egy termékről nem teljesen valódi információt mondanak akkor a vásárlók ezt felismerik és a termék népszerűsége egyre csökken(ezek a legtöbbször tisztítószerek). A FOLYTATÁSA: De ha a népszerűségük így se csökken, az azért van mert folyamatosan új termékeket készítenek(De az se biztos hogy azok jobbak).

  1. Kedves Merse!

   Köszönöm kedves szavaidat. Jólesik, hogy tudom, valaki elolvasta az írásomat és még támogató választ is mellékelt hozzá.
   Mint talán tudod, új weboldalt készítek éppen a bosziplaza-nak. azaz nem adtam fel. A készítés ugyan lassan halad, mert a több mint 500 oldalnyi bejegyzést egyesével kell áttennem, az új honlapra, s 700 hozzászólással még nem is tudom mit csinálok.
   Ám ennek az aprólékos munkának köszönhetően újra (most egybe) elolvastam pl. a Kérdezd Susi-t! írásait, s magam is meglepődtem rajta, hogy milyen mennyiségű tudást lehet összeszedni belőle, ha valaki figyelmesen elolvassa. A többiről már nem is beszélek….
   Azt viszont sajnos nem tudom, hogy hogyan hívjam fel a látogatók figyelmét arra, hogy ezen az oldalon valódi tudást szedhetnek össze, még pedig ahogyan a legtöbben kívánják: ingyen. De talán majd sikerül ezt is kitalálni!
   Az ötleteket továbbra is szívesen fogadom.
   Minden jót: Susi

 4. Kedves Susi!
  A mai világban a marketing nagy része nem arról szól hogy hogyan lehet igazságok kiemelésével növelni vásárlók mennyiségét, hanem arról hogyan lehet hazugsággal növelni vásárlók mennyiségét.Ez nagy hiba, hiszen ha egy termékről nem teljesen valódi információt mondanak akkor a vásárlók ezt felismerik és a termék népszerűsége egyre csökken(ezek a legtöbbször tisztítószerek).A bosziplaza.hu azért olyan jó mert megbízható.Szeretnék mutatni egy részletet Szabó Ferenc Hol a pénz az interneten című könyvéből:

  Az elektronikus kereskedelem tízparancsolata

  Az Electronic Reatiling Association megalkotta az internet 10parancsolatát, melyet követve senki sem nyúlhat mellé a fejlesztés során:
  1.Mindig az igazat állítsd, a színtiszta igazat.
  2.Ha tényekre hivatkozol, tudd bármikor bizonyítani.
  3.Ami kereskedelmi célú, azt nevezd annak és ne másnak
  4.Ne becsméreld mások termékeit összehasonlításaidban
  5.Ne légy trágár
  6.Ha fizettél az ajánlókért, jelezd a látogatóknak
  7.Ne dolgozz rejtett költségekkel, tégy mindent láthatóvá
  8.Gondoskodj róla, hogy az érdeklődők mindent megtudhassanak a termékedről
  9.Ha garanciát vállalsz, állj ki mellette és teljesítsd.
  10.Ha egy konkrét mástól származó idézetet teszel közre(pl.:Könyvből, más weboldalakból) mindig tüntesd fel a forrást.

 5. Nem biztos, hogy másoknak jobban megy. Manapság mindenkinek csökken a népszerűsége, vagyis a látogatottsága. A hatvanas években egy világszár 65 millió lemezt adott el, manapság, csak 8 milliót. Akkor mit mondjon egy blogger? Nem lehet mindenki Ray William Johnson.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük