21.századi boszorkány

Mindenből lehet tanulni!

Imádok játszani, és talán ezért is, nagyon szeretem a játékos műsorokat. A héten új játék indult a tévében, amit természetesen megnéztem, és végigizgultam a játékosokkal.

Hogy miért mesélem ezt el most?

Manapság divat azt mondani, hogy „én sosem nézek tévét!”. Sokan hangoztatják, hogy a tévénézés időpazarlás, az elme haldoklásra ítélése, ezért nincs is tévéjük.

Nekem viszont az a véleményem, hogy bármiből lehet tanulni, ha az ember figyel.

A minap egy egész pszichológiai tanulmány anyagát láttam az „Egy perc és nyersz” játékban. Számtalan példát az önbizalomról, a szavak erejéről, a tét befolyásoló hatásáról, stb.

Tudni kell, hogy a játékosok – mielőtt a műsorban felléptek – otthon hónapokig gyakorolták a feladatokat. Ezért megvan egy bizonyos mértékű magabiztosság bennük, hiszen már kipróbálták, hibátlanul megcsinálták és ezért tudják, hogy képesek véghezvinni a feladatot. Ám hiába ez a tudás, ha most egészen új környezetben – lámpákkal, kamerákkal, közönséggel körbevéve, — kell bebizonyítani a tudásukat, nem is beszélve a műsorvezető hatáskeltő szavairól és a tét nagyságáról.

Hasonlítható ez egy fél méter széles, öt méter hosszú pallón való sétáláshoz, ami a gyakorlásnál a földön vagy csak fél méter magasan van, de amikor élesben kell megcsinálni, akkor felemelik 2, 5, 10, vagy épp 50 méter magasba, s közben még mondják is, hogy micsoda szakadék tátong alattad. Ha fél méteren gyakoroltál, akkor 2 méternél még talán biztosan átmész a pallón, 5 méternél már lassítasz, 10 méternél már remegnek a lábaid, s az 50 méteres magasság fölött – ha csak nem vagy légtornász – már olyan rosszul vagy, hogy legfeljebb hason csúszva mersz elindulni.

Ilyen az emberi természet!

Ha bekötnék a szemedet, amikor az 50 méteres mélység felett kéne átsétálnod a pallón, és nem tudnál róla, hogy most nem fél méter magasan van, simán végigmennél rajta. Épp így a tévében a játékosok is lazán megcsinálnák a feladatokat, amiket begyakoroltak, ha nem lenne a sok „körülmény”, amik között a szavak erejét is figyelembe kell venni.

Az alábbi filmrészlet az „Egy perc és nyersz” játékból mindezt remekül reprezentálja.

Ha nem láttad a műsort, tudnod kell, hogy mielőtt Peti először belekezd a feladatba, Balázs azt mondja neki: „Még két életed van, így ezt most vedd gyakorlásnak, nem baj, ha elrontod, utána még van lehetőséged, hogy megcsináld!”. Amikor ez elhangzott, lehetett tudni, hogy elsőre biztosan nem fogja megcsinálni, hiszen az elméje kódolva lett arra, hogy elrontja.

Nézd meg, mi történt:

Sajnos a videót törölték azóta!

Hogy másodjára miért nem sikerült?

Egyszerű. Ekkor már olyan ideges volt a játékos a tét nagyságától és az előző sikertelenségtől, hogy remegett a keze. Ilyenkor már hiába mondják, hogy “megcsinálod“, hisz már ott van az emlék, hogy nem megy.

Kit ne befolyásolna a kudarc?

Kinek lenne mindegy, hogy 1 vagy 3 millió forintot visz haza?

Mindössze annak a kivételes embernek, aki eléggé hinni tud önmagában és képes kizárni a „körülmények” befolyásoló hatását. Annak, aki gyakorolta előzőleg azt is, hogy lecsendesítse az elméjét.

Ezek azok a „képességek”, amik szükségesek ahhoz is, hogy jó boszorkány legyél, de ahhoz is, hogy az életedet a kívánságod szerint tudd irányítani.

Be Sociable, Share!

6 thoughts on “Mindenből lehet tanulni!

 1. Kedves Susi!

  Köszönöm az írást és a filmet, nos én ezért nem nézek Tv-ét, mert manapság a Magyar emberekbe ezt a kudarcot próbálják bele sulykolni.
  A legtöbb televízió ezt a képet próbálja elhitetni a társadalommal.
  Ha magyarra lefordítom ezt az idegen szót azt jelenti, hogy tele van vízióval, hazugsággal.
  Ezeket a negatív élményeket úgy tudom kizárni, hogy hátat fordítok az egésznek.
  Valójában az igazság az, hogy szoktam Tv-ét nézni :a természetfilmeket, tudománnyal és zenével kapcsolatos adásokat, ha van rá időm szívesen megnézem, bár az is vízió, de legalább az Istenről szól.

  Áldás, boldog bőséget, szeretetet, békességet kívánok Neked és minden jóakaratú Embertársamnak az örök LÉT folyamán.

  Szeretettel a Szihalmi Sólyom.

 2. Kedves Susi!

  Köszönöm, hogy rávilágítottad figyelmemet erre a műsorra, a pozitív gondolkodással és bízva magamban, mindent el tudok érni. Köszönöm a sok értékes tanításodat.
  Szeretettel.
  Erzsike.

 3. kedves Sussi! Köszönöm a kis filmet,és nagyon tanulságos irásodat!! Én is eggyet értek veled.Sok kudarc ért él bennem még máig is.Hirtelen rám szolnak le blokkolok.Elfelejtem amit akartam,mondani,vagy csinálni!! Én nem tudom ki zárni befolyásoló hatásokat,vagy is nagyon nehéz;Szeretettel;Ildikó

 4. Kedves Susi!

  Igen, nagyon igaz. Én évekig éltem úgy, hogy áá úgy sem sikerül. Ma már a saját életem irányítom és élem, ha elesek fölállok, de akkor is sikerül. Nehéz de eddig jól megy… 🙂 Köszönöm hogy megosztottad velem is.

  Ölel

  Lívia

 5. Kedves Susi! Nagyon jó témát hoztál fel mert én is voltam ilyen helyzetben. Mivel vidám természetem van, egy jó kis versel készültem a farsangi bálra.Már álmomban is tudtam a verset de minden sora két értelművolt ezért mindig beleszóltak úgy le blokoltam,hogy az utolsó két sor a lényeg nem jutott eszembe. Nagyon kellemetlen volt most rájöttem mindig arra koncentrálj amit csinálsz és nem kell figyelni másokra. ( Te is neves egy kicsit a vers ird be a goole-ba Modern kislány vagyok) Sok-sok szeretettel áldásom küldöm neked Erzsébet

 6. Kedves Susi!

  Köszönöm, hogy megosztotad velem ezt a kis filmet és írást. Ez valóban igy van ahogy leírtad, hogy a kudarc nagyon befolyásolya az embert és nagyon nehézz kizárni a befolyásoló hatásokat.

  Szeretettel
  Gabrijela

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük